preloader
Edit

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

 Развалените зъби разболяват цялото тяло

Знаете ли, че зъбният кариес е най-често срещаното заболяване на планетата?

А знаете ли, че увредените и липсващи зъби  влияят върху цялото ви тяло?

Питате се как? Ето и най-тривиалните връзки между оралните и общите заболявания.

Първа страда храносмилателната система. Когато имаме болки в зъбите или разрушени и липсващи зъби логично не можем да сдъвчем храната до необходимата за обработка в стомаха консистенция  и я гълтаме на по-едри парчета. Стомахът е мускул пригоден да размесва храната така, че да бъде обляна качествено от стомашните сокове, но не е способен да я раздроби. Така храната може да бъде подложена по-дълго на действието на стомашните киселини и така да се предизвика разраняване на стомашната лигавица и да се предизвика гастрит или язва. Въпреки престоя си в стомаха храната продължава по пътя на по-едри късове и може да предизвика неправилна перисталтика, коремни болки, запек. Появяват се симптоми подобни на синдрома дразнимото  черво.

Хроничният гастрит и зъбните проблеми също имат неразривна връзка. Хроничният гастрит засяга около 50 % от хората над 50 години и почти 100% от хората над  70 години. Логично свързваме напредването на възрастта със загубата на зъби. Връзката гастрит – развалени зъби разконспирирана!

Лошото храносмилане поради не добре обработената храна в устната кухина може да доведе също до стомашни киселини и рефлукс. Докато стомашните киселини можем да потушим с един ранитидин, то връщането на стомашно съдържимо в устната кухина дразни всички лигавици по пътя си и ерозира зъбния емайл. Наранената лигавица става податлива на инфекции.Често може да се появят възпаления  на сливиците и суха дразнеща кашлица.

Бруксизмът  е още една зъбна болест която може да наруши ежедневния ни ритъм. Бруксизмът освен, че води до изтриване и чувствителност на зъбите често ни поднася и нежелано главоболие. Болестта представлява скърцане със зъби най-често по време на сън. Но и в по-напрегнатите ситуации от ежедневието може да се прояви. Често поради силното стискане нощем пациентите се будят със схванати дъвкателни мускули и главоболие.

Ондонтогенният синузит представлява възпаление на горно-челюстния синус от зъбен произход. Понякога корените на задните горни зъби са с непосредствена близост до синуса или дори са в самия синус. При тези случаи ако настъпи инфекция в кореновата система на зъба (разрушени зъби, пулпити, периодонтити, стари коренови лечения) възникват условия за навлизане на бактериална маса в  синуса и последва възпаление.Най-често се обхваща синусната лигавица и по-рядко костните структури.

Едно от по-редките усложнения свързано с наличността на бактерии в устната кухина засяга пациентите които имат  изкуствени стави, сърдечни клапи, байпаси и стентове на различни органи и други протези в телата си. Когато лигавицата в устната кухина е възпалена тя е лесно ранима и често кърви. По този начин бактериални емболи могат да се откъснат и да се попаднат чрез кръвния ток върху тези изкуствени тела, да се задържат върху тях и да предизвикат локално  възпаление (на пример ако попаднат бактерии върху сърдечна клапа може да се предизвика ендокардит).

medicine

Редовната профилактика е най-доброто оръжие срещу всички тези, и още много други, здравословни проблеми. Не я пренебрегвайте и не позволявайте на зъбите да разболеят тялото ви. Обадете ни се да уговорите посещение още сега.