preloader
Edit

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

 Бруксизъм и бруксомания – същност, симптоми, причини и лечение

При повечето хора се случва от време на време да скръцнат или да стиснат зъби. Когато стискаме челюстта си умишлено и съзнателно, например защото сме ядосани, това е абсолютно нормално. Но когато се случва неволно, като скърцането със зъби по време на сън, тогава има вероятност да страдате от бруксизъм.

Това състояние обикновено не е опасно за здравето, но редовното притискане и търкане на челюстите може да увреди зъбите или да доведе до усложнения в устната кухина.

Продължете да четете, за да научите какво представлява бруксизмът и бруксоманията, от какво са съпътствани, какво ги причинява и как се лекуват.

Какво е бруксизъм и бруксомания

Това са две често срещани състояния, които се изразяват в неконтролируемо и несъзнателно стискане със зъби (бруксомания) и търкане на долните в горните зъби (бруксизъм). Те се проявяват най-често по време на сън или усилена физическа работа и могат да протичат незабелязани много дълго време. Бруксизмът и бруксоманията се дължат на комбинация от фактори, като повишен стрес, тип нервна система, общи заболявания, дефекти в подредбата на зъбите и захапката, повишен прием на кафе или енергийни напитки в по-късните часове на деня и др.

Какви са видовете бруксизъм

Бруксизмът може да се прояви, когато сте будни, или докато спите. И при двете се наблюдава скърцане със зъби, но се считат за отделни състояния:

Буден бруксизъм: При това състояние стискате челюст и скърцате със зъби през деня. Обикновено е свързано с емоционални проблеми. Чувството за тревожност, стрес или гняв могат да доведат до скърцане със зъби. Но това може да бъде и състояние, към което прибягвате несъзнателно, което ви помага да се концентрирате в дадена дейност. Състоянието на буден бруксизъм не се нуждае от лечение, защото е много вероятно да го забележите и да спрете.

Нощен бруксизъм: Скърцането със зъби докато спите може да ви причини повече вреди. Напълно възможно е да не потърсите навременна помощ, тъй като не сте наясно, че се случва. Друго предизвикателство при нощния бруксизъм (по време на сън) е, че хората не осъзнават колко силно стискат челюстите и зъбите си. Те могат да използват сила на натиск до 250 килограма, причинявайки болки в челюстта и проблеми със зъбите. Стискането може да доведе и до главоболие.

Какви са симптомите на бруксизъм и бруксомания

Може да не осъзнавате, че скърцате със зъби през нощта, но при наличие на следните симптоми, това може да означава, че имате бруксизъм:

 • Скърцане със зъби, което може да е толкова шумно, че да събуди човека до вас;
 • Износен зъбен емайл, излагащ по-дълбоки слоеве на вашия зъб;
 • Повишена болка в зъбите или чувствителност;
 • Уморени или напрегнати челюстни мускули;
 • Неспособност да се отвори или затвори челюстта напълно;
 • Болка или болезненост в челюстта, шията или лицето;
 • Болка в областта на ушите;
 • Тъпо главоболие, започващо в слепоочията;
 • Нарушаване на съня.

Кои са причините за появата на бруксизъм и бруксомания

Причината за бруксизъм и бруксомания не винаги е ясна, но обикновено е свързана с фактори, като:

 • Стрес и безпокойство. Скърцането със зъби най-често се причинява от стрес или безпокойство. Много хора не са наясно, че го правят, защото често се случва по време на сън.
 • Прием на лекарства: Бруксизмът понякога може да бъде страничен ефект от приема на някои видове лекарства. По-специално, то е свързано с приема на антидепресанти, известни като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI).
 • Нарушения на съня: Ако хъркате, или имате нарушение на съня, като обструктивна сънна апнея, е по-вероятно да страдате и от бруксизъм, тъй като сънната апнея прекъсва частично дишането по време на сън. Също така вероятни причини за бруксизъм и бруксомания са: говоренето на сън; буйстването докато спите (ритане или удряне); парализа на съня, временна неспособност да се движите или да говорите; халюцинации, където виждате или чувате неща, които не са реални, докато сте в полусъзнание.
 • Вредни навици: Други фактори, които могат да причинят бруксизъм или да го влошат, включват: приема на алкохол; тютюнопушенето; употребата на опиати, като екстази и кокаин; консумацията на много кофеинови напитки, като чай или кафе (6 или повече чаши на ден).

Какви са възможните последствия при бруксизъм

Въпреки че симптомите на бруксизъм не звучат плашещи на пръв поглед, последствията от тях стават все по-сериозни с течение на времето. Характерните признаци на бруксизъм включват главоболие и скованост на дъвкателните мускули, болка в зъбите след събуждане и изтриване на зъбите в точките им на контакт, които по нататък стават толкова изразени, че зъбите изглеждат като отрязани с нож.

Освен че е проблем от страна на естетическия вид на зъбите, това изтриване на зъбите води до понижаване на височината им и с нея на целия лицев етаж, което може да състари лицето преждевременно. Появява се също:

 • чувствителност на зъбите;
 • болки при хранене;
 • главоболие, породено от усиленото стискане на мускулатурата;
 • и в напреднал случай на бруксизъм може да се достигне до възпаление на нервите на зъбите (пулпит).

Kак да се справим с бруксизма и бруксоманията

Следните съвети могат да предотвратят или да помогнат за лечение на бруксизъм:

Намалете стреса. Слушането на музика, вземането на топла вана или упражненията могат да ви помогнат да се отпуснете и да намалите риска от развитие на бруксизъм.

Избягвайте стимулиращите вещества. Не пийте кафе или кофеинови напитки след вечеря и избягвайте консумацията на алкохол преди лягане, тъй като те могат да влошат бруксизма.

Отпуснете мускулите на челюстта си през нощта, като държите топла кърпа върху бузата си, пред ушната мида.

Не дъвчете нещо, което не е храна. Избягвайте дъвченето на дъвка, тъй като това кара челюстните мускули да се стягат и е по-вероятно да скърцате със зъби.

Планирайте редовни стоматологични прегледи. Стоматологичните прегледи са най-добрия начин за идентифициране на бруксизъм. Вашият зъболекар ще забележи признаците по време на редовните прегледи.

Лечение на бруксизъм и бруксомания

Лечението на бруксизъм и бруксомания е продължително и започва с откриване и отстраняване на предизвикващите фактори. Ако в причините на вредния навик се крие общо заболяване, то задължително трябва да бъде лекувано. В по-тежки случаи може да се назначи прием на лекарства, които да намалят активността на мускулатурата.

Много добри резултати се постигат и чрез лечебно поставяне на ботулинов токсин (ботокс) в дъвкателните мускули, което води до тяхното отпускане и чувствително намаляване на случаите на стискане и болките свързани с тях. Навременното откриване и лечение на бруксизма и бруксоманията е от голямо значение за прогресивния характер на състоянията.

Стоматологични подходи при бруксизъм от Дентална клиника Д-р Денков

Ако страдате от бруксизъм, зъботехниците от Дентална клиника Д-р Денков могат да ви предложат начини за запазване или подобряване на зъбите.

Шини за бруксизъм. Нашите зъботехници ще изработят специална шина против бруксизъм. Тази шина се поставя върху долните или горните зъби по преценка на лекуващия стоматолог по време на сън или усилено физическо натоварване, като спортуване. Тя е предназначена да държи зъбите разделени, за да се избегнат щетите, причинени от стискане.

Зъбна корекция. В тежки случаи – когато износването на зъбите е довело до чувствителност или невъзможност за правилно дъвчене, може да се наложи нашите зъболекари да облекат зъбите ви с коронки, за да се възстанови тяхната цялост, функция, височината на захапката и с нея красивият външен вид. В най-напредналите случаи е възможно да се стигне до отстраняване на зъби, счупени в хода на заболяването.

Заключение:
Ако скърцате със зъби докато спите, вероятно е да имате бруксизъм. Това състояние може да причини болка в челюстта и проблеми със зъбите. Може дори да не знаете, че скърцате със зъби по време на сън. Ако забележите някои от изброените симптоми на бруксизъм, най-доброто решение е да се обърнете към дентален специалист.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *