Ортодонт

Прегледът при Ортодонт е безплатен!

За запазване на час, моля свържете се с нас на телефон (052) 634 755 или (0896) 753 752.

Какво е ортодонтия и ортодонтското лечение?

Ортодонтията е клон на стоматологията, който засяга растежа и развитието на лицето, челюстите и зъбите.Ортодонтията се занимава с изучаването и лечението на неправилната захапка (малоклузии), която може да се дължи на неправилна позиция на зъбите, неправилно съотношение на челюстите или комбинации от тях.

Неправилно подредените зъби са трудни за почистване и са застрашени от ранна загуба благодарение на кариеси и пародонтални заболявания, причиняват прекомерен стрес на дъвкателните мускули, което може да доведе до болки в челюстните стави. Кривите зъби също могат да спомогнат за неприятен външен вид и не толкова добра усмивка.

Ползите от ортодонтско лечение включват :

– По-добра устна хигиена

– Прави зъби

– Добра захапка

– Красива усмивка

– Възможност да изглеждаш по–добре

– Повече самоувереност и самочувствие

Кога е нужно да посетя ортодонт?

Растежа и развитието на лицето, челюстите и зъбите започва от раждането и продължава до зряла възраст. Повечето от тези процеси се случват в детска и юношеска възраст.
Препоръчително е детето да посети ортодонт не по -рано от седем годишна възраст, когато постоянните зъби започват да излизат, за да се установи дали е нужно ранно лечение. По принцип повечето ортодонтски лечения започват в ранните тинейджърски години, когато постояните зъби (с изключение на мъдреците) са налице. Има случаи когато лечението може да бъде отложено до спирането на растежа, примерно в случаите когато неправилното съотношение на челюстите изисква хирургична намеса.

Как се извършва ортодонтското лечение?

Използват се различни видове апарати (мобилни или неснемаеми), които спомагат за движението на зъбите, тренирането на мускулите, благоприятстват или не върху растежа на челюстите. Тези апарати работят чрез упражняване на леко напрежение върху зъбите и челюстите. Сложността на даден клиничен случай определя какъв вид апарат ще бъде използван.

Неснемаемите апарати включват:

Брекети – това са метални пластинки ,които се закрепят за вестибуларната страна на зъбите и не могат да бъдат премахнати от пациента. Лечението с брекети включва метална дъга която се фиксира в каналчето на брекетите. Дъгата може да бъде фиксирана с тънка метална тел или силиконово ластиче. По този начин тя се активира и упражнява напрежение върху зъбите, като спомага за тяхното движение. Активирането се извършва всеки месец. Брекетите могат да бъдат метални или естетични. Естетичните брекети се виждат по-малко и са по-скъпи.

По време на лечението с брекети може да се появят :​

– Евентуална болка, промени в говора – това отминава след първите дни на поставянето на апарата и след контролните прегледи. След кратък период от време се свиква.

– Възможно е лек дискомфорт по време на хранене, дължащ се на промяната в позицията на зъбите. Това е временно.По време на лечението с брекети пациента трябва да изпълнява следното:

– Поддържане на безупречна хигиена. Пациента трябва да си мие зъбите след всяко хранене. Недобрата хигиена води до появата на кариеси и възпаляване на венците. Използва се паста за зъби с флуор и интердентална четка, за почистване под дъгата. Използването на вода за уста също може да бъде полезно.

– Избягване на твърда и лепкава храна, която може да доведе до отлепването на брекета.

Мобилните апаратчета:

Мобилните апаратчета могат да бъдат премахнати от пациента и са подходящи за деца с млечно и смесено съзъбие. Те са ефикасни само когато пациента изпълнява пълните инструкции на ортодонта. Мобилните апаратчета най-често трябва да се носят постоянно( на училище, по време на сън). Трябва да се махат когато се мият зъбите, при упражняване на даден вид спорт и по време на хранене. Когато е извън устата апаратчето се съхранява в специална кутия, която го предпазва от повреда. Когато пациента мие зъбите си, трябва да ми е и апаратчето.

По време на лечението може да се появят :

– Дискомфорт в зъбите и дъвкателните мускули

– Повишено отделяне на слюнка

– Затруднение в говора и времнна промяна на гласа

Ретенция:

След постигането на желания резултат, се преминава към следващия завършващ етап на лечение – ретенцията. Това е периодът на поддържане на постигнатите по време на активното лечение резултати чрез подходящи мобилни или фиксирани апарати. Целта на тези апарати е да задържат зъбите и да предотвратят връщането им към първоначалната им позиция. Зъбите и венците имат нужда от време за да се задържат в новата си позиция, затова през първите няколко месеца апаратчетата трябва да се носят постоянно, като интензивността на носене прогресивно намалява – например “само вечер”, “през вечер”, “две нощи седмично”.

Фиксираните апарати са така наречените лингвални ретейнери. Лингвалните ретайнери представляват метална тел залепена за вътрешната страна на фронталните зъби и се използва най-често на долната челюст. Те се носят по-продължително време.

До завършването на този период се провеждат периодични контролни прегледи!

Нашите доволни клиенти

Client Image
Client Image

Oxmox advised her not to do so, because there were thousands of bad Commas, wild Question Marks and devious.

Kolis Muller NY Citizen
Client Image