Терапия

Лечение на кариес

Зъбният кариес е едно от най-често срещаните заболявания, от което страдат над 95 % от хората. Той засяга първо зъбния емайл и постепенно разрушава зъбите. Ако не се лекува навреме, заболяването прогресира и се развиват усложнения: пулпит, периодонтит и дори абсцес. От решаващо значение е кариесът да бъде открит навреме и незабавно лекуван.

Закъснялото лечение на кариесите e трудно и по-скъпо.

Затова в Дентална Клиника „Д-р Ботев” предлагаме целогодишно безплатни профилактични прегледи на всички наши пациенти.

Зъбният кариес се лекува с поставяне на анестезия, отстраняване на увредената зъбна тъкан и поставяне на пломба (обтурация). Използваме фотополимерни пломби и керамични пломби (инлей, онлей, оувърлей), които се изработват в модерна зъботехническа лаборатория по отпечатък.

Добре е пациентите да знаят предимствата и недостатъците на двата вида пломби, за да могат да направят правилен избор.

Фотополимерните пломби се изработват от съвременни пластични материали с богат избор на цветове, което ги прави почти незабележими дори в областта на фронталните зъби. Те изискват по-малко изпиляване отколкото за поставянето на пломба от амалгама.

Трайността на фотополимерните пломби е до 5 години и затова те може да са до 5 пъти по-евтини от керамични лабораторни пломби.

При обширни кариеси и разрушения, фотополимерните пломби не издържат на натоварване и затова се препоръчва изработката на керамични пломби. Те от своя страна имат по-висока устойчивост на дъвкателно натоварване и по-малко микропросмукване на слюнка и бактерии. Трайността им е над 10 години. Изработват се с изключителна прецизност в лаборатория и съответстват на 100% на цвета и формата на натуралния зъб.

Обтурация с фотополимер – 3M Espe Filtek Ultimate

Лечение на пулпит

Какво представлява пулпата?

Tова е сноп от кръвоносни съдове и нерви, които влизат през апекса /върха/ на корена и служат за изхранване и инервация на органичната част от зъба.

Лечението на пулпитите може да се извършва чрез ръчно или автоматично разширяване на каналите.

В нашата клиника сме инвестирали само в автоматично /защото то спестява време и е прецизно до микрони, пести времето на пациента, а му дава швейцарско качество/,

В нашата клиника работим със системата PROTAPER на швейцарската фирма DENTSPLY MAILLEFER

Как лечението на кореновите канали спасява зъба?​

Стоматологът премахва възпалената или инфектирана зъбна тъкан /нерва/, почиства кореновия канал чрез механична /разширяване на кореновия канал най- добре с машинни пилители Protaper, Twistflex и др./ и химична обработка /разтвори за промивка и дезинфекция/ на кореновите канали, след което канала се запълва и затваря. За запълване на коренови канали използваме Thermaprep plus и Thermafil, отново на швейцарската фирма DENTSPLY MAILLEFER.
 
Следва изработка на пломба или зъбна коронка възстановяваща целостта на зъба и неговата функция.
 
 
 
 

 

Нашите доволни клиенти

Client Image
Client Image