Фасети и тяхното приложение

 Фасети и тяхното приложение

Напоследък  фасетите стават все по –популярни. Пациентите все повече се интерсуват от такъв тип възтановявания и избират фасетите залечение когато не харесват цвета , формата и позицията на зъбите си.

Фасетите могат да се изработят както от керамика, така и от фотополимер. Тяхното предимство пред короните е по-щадящото изпиляване на зъба и запазване на повечездрави зъбни тъканиФотополимерните фасети могат да се изработят индиректно или директно в устата на  пациента , докато порцелановите фасети се изработват в зъботехническа лаборатория.

Много важен фактор за дълготрайната естетика и успеха на фасетите е конфигурацията на препарирания зъб,особено на разположението на  апроксималните граници. Фасетите не трябва да дразнят и компрометират здравето на пародонталните тъкани. Не трябвада се допуска позициониране на гингивалните ръбове твърде дълбоко в гингивалния сулкус и нарушаване на биологичното пространство, а също свръхконтуриране и лошо прилягане на фасетата върху зъба,защото всичко това ще доведе до необратими последствия за пародонта.

За да се постигнат добри резултати трябва дасе прави внимателен подбор на зъбите,които ще се подложат на такова лечение. Някои от контраиндикациите за лечение с фасети включват следните ситуации:

-малко количество наличен емайл за адхезивна връзка;

-силно преоцветени зъби (например при тетрациклинови оцветявания);

бруксизъм;

-силно ротирани зъби;

-тежки ортодонски аномалии.

Редица дентални изследвания сочат, че с времето връзката композит –дентин отслабва и дори фасетите да са свързани с дентина с най добрите материали и техники, които могат да се намерятна пазара, те стават уязвими във времето и съществува опасност от фрактура или отлепване. Някои деструктивни навици като бруксизмът създават стрес върху възтановените зъби. Особено фасетите които служат за удължаване  на фронталните зъби са много рискови, ако не се прави цялостно възтановяване на изгубената височина на захапката. И все пак ако се изработват фасети при пациенти с бруксизъм  трябва да се изработят оклузални шини. При силно оцветени зъби в резултат на вродени или придобити хипоплази не може да се постигне задоволителна естетика  и в такъв случаи металокерамичните или керамичните корони са по подходящ избор налечение. Успехът на лечението е резултат от внимателен подбор на зъбите, които ще се възтановят с фасети.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Използваме бисквитки, за да осигурим качеството на уебсайта ни.
Използваме бисквитки, за да осигурим качеството на уебсайта ни.