Кървят ви венците? Причини и начини за лечение

 Кървят ви венците? Причини и начини за лечение

Кървенето на венците най-често се проявява при миене на зъбите или при използване на конец за зъби. Появата на кървене в никакъв случай не трябва да се пренебрегва, защото с времето проблемите само ще се задълбочават, а и винаги съществува вероятност това да е симптом за сериозен проблем в устната кухина или целия организъм.

Освен кървенето могат да се появяват и:
– Лош дъх
– Ярко червен или червено-лилав вид на венците
– Ранички в устата
– Изместване на венците
– Подуване на венците

При четкане на зъбите възпалените венци са болезнени и поради тази причина хората започват да не мият зъбите си ефективно – не натискат достатъчно с четката, заобикалят венците, съкращават времето за миене и т.н. Това само води до задълбочаване на проблема.

Причини за кървене на венците

Най-честата причина за кървенето на венците е непълното отстраняване на зъбната плака. Това води до състояние, наречено гингивит или възпаление на венците. Недобре почистената плака с времето води до образуването на зъбен камък. Това от своя страна, ако не се вземат навременни мерки, повишава вероятността от кървене и води до по-сериозни заболявания на венците като пародонтит.

Нараняване на венците:
Ако четката ви е много твърда или в желанието си да почистите добре зъбите ги четкате прекалено силно, това може да доведе до нараняване на венците и кървене. Избирайте внимателно четката си за зъби – не всички са еднакви.

Неправилното използване на конец за зъби също може да нарани венците ви. При почистване на зъбите с конец се стремете внимателно да плъзгате конеца по повърхността на зъбите и избягвайте прекомерния натиск върху венеца.

Други стоматологични проблеми, които могат да доведато до кървене са:
неподходящи възстановявания (пломби, корони, мостове с по-дълги и отстоящи ръбове)
неудобни протези

Венците кървят и при дразнене с химикали, от киселини в храната и напитките и от агенти и медикаменти за избелване на зъбите. Като фактори за кървене на венците се приемат още стресът и временният спад на имунитета.

Причина за кървенето на венците могат да са болести, засягащи кръвосъсирването, при които също се наблюдава кървене от венците – тромбоцитопенична пурпура, хемофилия и др. Може също да бъде и симптом на системни заболявания – проблеми с черния дроб, бъбреците, диабет, сърдечни нарушения.

Как да спрем кървенето на венците?

Кървенето на венците понякога може да се окаже лесно разрешим проблем.

Първата стъпка, разбира се, е посещение при стоматолога за преглед. Той ще ви даде насоки и препоръки за това как най-правилно да се грижите за зъбите и венците си и как да се справите с кървенето.

Когато кървенето се дължи на неправилното и агресивното четкане на зъбите е добре да се посъветвате с вашия стоматолог за правилните техники на четкане на зъбите. Препоръчително е да се използват четки с по-меки влакна – при правилна техника с тях също се постига добро почистване на зъбните повърхности.

Ако не се дължи на по-сериозен проблем, профилактичното почистване на плаката и зъбния камък ще ви помогне да си осигурите здрава и блестяща усмивка.

Обадете ни се на телефон 052/ 634 755 и си запишете час за посещение още сега. Прегледът и консултацията в Клиника Ботев са безплатни!

Използваме бисквитки, за да осигурим качеството на уебсайта ни.
Използваме бисквитки, за да осигурим качеството на уебсайта ни.