Развалените зъби разболяват цялото тяло

 Развалените зъби разболяват цялото тяло

Знаете ли, че зъбният кариес е най-често срещаното заболяване на планетата?

А знаете ли, че увредените и липсващи зъби  влияят върху цялото ви тяло?

Питате се как? Ето и най-тривиалните връзки между оралните и общите заболявания.

Първа страда храносмилателната система. Когато имаме болки в зъбите или разрушени и липсващи зъби логично не можем да сдъвчем храната до необходимата за обработка в стомаха консистенция  и я гълтаме на по-едри парчета. Стомахът е мускул пригоден да размесва храната така, че да бъде обляна качествено от стомашните сокове, но не е способен да я раздроби. Така храната може да бъде подложена по-дълго на действието на стомашните киселини и така да се предизвика разраняване на стомашната лигавица и да се предизвика гастрит или язва. Въпреки престоя си в стомаха храната продължава по пътя на по-едри късове и може да предизвика неправилна перисталтика, коремни болки, запек. Появяват се симптоми подобни на синдрома дразнимото  черво.

Хроничният гастрит и зъбните проблеми също имат неразривна връзка. Хроничният гастрит засяга около 50 % от хората над 50 години и почти 100% от хората над  70 години. Логично свързваме напредването на възрастта със загубата на зъби. Връзката гастрит – развалени зъби разконспирирана!

Лошото храносмилане поради не добре обработената храна в устната кухина може да доведе също до стомашни киселини и рефлукс. Докато стомашните киселини можем да потушим с един ранитидин, то връщането на стомашно съдържимо в устната кухина дразни всички лигавици по пътя си и ерозира зъбния емайл. Наранената лигавица става податлива на инфекции.Често може да се появят възпаления  на сливиците и суха дразнеща кашлица.

Бруксизмът  е още една зъбна болест която може да наруши ежедневния ни ритъм. Бруксизмът освен, че води до изтриване и чувствителност на зъбите често ни поднася и нежелано главоболие. Болестта представлява скърцане със зъби най-често по време на сън. Но и в по-напрегнатите ситуации от ежедневието може да се прояви. Често поради силното стискане нощем пациентите се будят със схванати дъвкателни мускули и главоболие.

Ондонтогенният синузит представлява възпаление на горно-челюстния синус от зъбен произход. Понякога корените на задните горни зъби са с непосредствена близост до синуса или дори са в самия синус. При тези случаи ако настъпи инфекция в кореновата система на зъба (разрушени зъби, пулпити, периодонтити, стари коренови лечения) възникват условия за навлизане на бактериална маса в  синуса и последва възпаление.Най-често се обхваща синусната лигавица и по-рядко костните структури.

Едно от по-редките усложнения свързано с наличността на бактерии в устната кухина засяга пациентите които имат  изкуствени стави, сърдечни клапи, байпаси и стентове на различни органи и други протези в телата си. Когато лигавицата в устната кухина е възпалена тя е лесно ранима и често кърви. По този начин бактериални емболи могат да се откъснат и да се попаднат чрез кръвния ток върху тези изкуствени тела, да се задържат върху тях и да предизвикат локално  възпаление (на пример ако попаднат бактерии върху сърдечна клапа може да се предизвика ендокардит).

medicine

Редовната профилактика е най-доброто оръжие срещу всички тези, и още много други, здравословни проблеми. Не я пренебрегвайте и не позволявайте на зъбите да разболеят тялото ви. Обадете ни се да уговорите посещение още сега.

Използваме бисквитки, за да осигурим качеството на уебсайта ни.
Използваме бисквитки, за да осигурим качеството на уебсайта ни.