Страх ме е от зъболекаря!

 Страх ме е от зъболекаря!

Един от всеки 4 души толкова се страхува от посещението при зъболекар, че го отлага докато проблемът или болката станат нетърпими. Но има начини този страх да бъде преодолян.

Съвети за преодоляване на страха

Страхът от зъболекаря означава различни неща за различните хора. При някои е страхът, че може да боли; при други само кабинетът, звукът или мирисът връщат лоши спомени от детството; при трети е всичко накуп.

Добрата новина е, че все повече и повече стоматолозите започват да разбират страховете на пациентите си. Когато подхождат нежно и разбиране, те могат да направят посещението да се окаже далеч не толкова стресиращо.

Ако страхът ви спира и не сте били на зъболекар през последните години, можем да ви зарадваме, че в последно време посещението при стоматолога е много по-поносимо от преди. Модерните стоматологични кабинети осигуряват приятна обстановка, с добре обзаведени и украсени кабинети, хората, които работят там са услужливи и с изключително добро отношение към пациента.

Разбира се, звуците и мирисът на медикаменти няма как да се избегнат, но те са по-незабележими, инструментите вече са далеч по-тихи, а често в приемната свири и музика.

С напредъка на технологиите, стоматологията се е подобрила неимоверно. Лечението вече може да бъде изцяло безболезнено. Съществуват и различни варианти и заместители, в зависимост от това от какво точно ви е страх.

Ето някои съвети за преодоляване на страха:

1. Намерете стоматолог, който разбира страховете ви. Обадете се в избрания кабинет, поговорете за опасенията си.

2. След това посетете клиниката, за да получите усещане за обстановката. Запознайте се със рецепционистката или сестрата, която ще ви приеме. Поискайте дори да се запознаете със стоматолога, за да видите дали ще ви допадне.

3. Запишете си час за рано сутринта, за да не ви се налага да прекарате целия ден в страх.

4. Първият път вероятно ще бъде само преглед, така че не се притеснявайте, че веднага ще бъдете нападнати с игли и машинки. Гледайте на посещението като на възможност да се запознаете отблизо със стоматолога си.

5. Вземете приятел със себе си. Ако трябва дори помолете стоматолога приятелят ви да присъства на прегледа.

6. Уговорете със стоматолога си специален знак, който да го накара да спре работата си за момент. Може да е нещо простичко като вдигане на ръка, но това ще ви осигури спокойствието, че контролирате ситуацията и ще успокои част от страховете ви.

7. Ако смятате, че ще помогне, започнете с по-леки процедури, като например почистване, и преминете към по-сложните (и плашещи за вас) едва тогава когато се чувствате добре в присъствието на стоматолога си.

8. Вземете със себе си слушалки и хубава музика, която ще ви успокоява ако слушате по време на процедурите.

Екстремни случаи и фобии

Ако наистина не можете да преодолеете страховете си, попитайте за т.нар. обща анестезия. Това е обща упойка, която се поставя от лекар анестезиолог.

В Клиника Ботев разбираме проблема със страха много добре. И можем да ви уверим, че много често мисълта за зъболекаря е много по-страшна от самото посещение.

Заповядайте при нас и ще направим всичко възможно не само да излезете от кабинета с усмивка на лицето, но и да насрочите следващото си посещение без притеснения!

Използваме бисквитки, за да осигурим качеството на уебсайта ни.
Използваме бисквитки, за да осигурим качеството на уебсайта ни.